:
 
 

"Танцувай с цветовете"- видео в движение

There are no translations available.

tancuvai-cvetove

Гостуване на Нели Борисова, в рамките на проекта "Интерактивна стая"

И танца, и цветовете са израз на емоции, които са ирационални, често необясними по друг начин. Съвременното изкуство произтича от взаимодействие между различни видове изкуства. Така и в интерактивната визия могат да се комбинират много модели. Това е една покана да пътуваме, мечтаем и творим заедно, създавайки нови инструменти за комуникация и интеракция.

В рамките на проекта "Интерактивна стая" на Derida Dance Center, който среща видео артисти с пърформъри-танцьори, ще се оформи работен процес– от идеята, през технологията, експеримента, имровизациите, до крайния резултат –  кратка сценична творба.Това е интерактивен визуален експеримент, в който чрез сензори , софтуеър и хардуеър, ще провокирам в танцьорите различни настроения и движения. Цветовете и няколко геометрични форми ще се променят спрямо техните движения и те ще могат да опитат нови начини за взаимодействие с картината. Интерактивните програми предлагат много възможности, с различно ниво за контрол на танцьора над видеото. До момента сме гледали много видео творби, които са предварително записани и режисирани спрямо хореография и сценарий. В този случай, режисьори са всички участници и до голяма степен компютърът е композитор и равноправен творец на сцената. В предварително заснетите видеа залагам някои възможности за манипулация на скорост, пространство, геометрични форми и най-вече върху цвета. В интерактивните програми залагам кой цвят/звук от кое движение да се влияе. Така картината и звука са до голяма степен функция от тялото на танцьорите – те изследват и определят развитието на творбата.

Могат да се съчетаят абстрактни картини, произлезли от тези функции с прожекции в реално време на реалистично отражение на танца през камера с някои ефекти. Това съчетание между абстрактно и реалистично е основно търсене в моите визуални творби и ще се радвам ако успея да провокирам нови творчески идеи в танца.

Автор: Нели Борисова


 

Всички танцьори, заинтересовани да участват в лабораторията на Нели Борисова могат да се включат от 12-ти март, понеделник до 16-ти март, петък от 11:00 ч. до 14:00 ч. в Derida Dance Center.