Miss-Julie-Derida

Events

Miss Julie-Представление на компания Дерида
Begin: 14.12.2018, 19:30
Location: Derida Dance Center
На 14 декември, сцена Дерида Ви кани на "Госпожица Юлия", най-новото представление на хореографа Живко Желязков. Той е избран от международното жури за един от топ 20-те хореографи на Европа за 2018 г. към най-мащабната платформа Aerowaves- dance across Europe. Носител на награда ИКАР 2017 г. със спектакъла S INNER в категория съвременен танц и пърформанс. Негови представления са представяни тази година през март във Ванкувър, през май Тел Авив (Suzanne Dellal Center), Йерусалим, и преди броени дни в Пекин в рамките на Международния танцов фестивал.
Free spaces: 49

ТриЗависим 2018
Begin: 15.12.2018, 19:30
Location: Derida Dance Center
Tри3ависим e инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ, съвместно с Културна фондация А25, част от резидентската програма на център за съвременен танц и образование Derida Dance Center. Tри3ависим 2018 се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Медиен партньор на три3ависим 2018 е Jasmin.bg
Free spaces: 32

SPACES & SIX LOVE SONGS
Begin: 16.12.2018, 20:00
Location: Derida Dance Center
Отново имате възможността да гледате "SIX LOVE SONGS" и "SPACES". Две миниатюри - създадени в рамките на "Три3ависим" 2018.
Free spaces: 45


more ...
 
 
 
 
 
 

In Derida Dance Center

Someone-2

Отворена покана

There are no translations available.

Дерида Денс Център отваря покана за участие в международния проект “ Someone from home in the sense of belonging to Europe”.

Derida Dance Center / фондация „Арт Линк“ е една от четирите партньорски организации заедно с Silke Fluegge (Австрия), USTANOVA STUDENTSKI KULTURNI CENTAR (Сърбия) и Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely (Румъния). 

 

Проектът, част от програма „Творческа Европа“ на ЕС и подкрепен от Столична община, ще се реализира в рамките на 2019 година в четирите страни и ще включва резиденции, работни срещи и финални представления с участието на  двама танцьори от всяка страна. Артистичен директор на проекта и хореограф е Силке Грабингер (Австрия), която е известна на българската публика още от 2016 година. (http://www.silk.at/fluegge/silk-fluegge/silke-grabinger.html)

Проектът ще продължи от февруари до септември 2019 г., като включва четири резиденции и четири финални представления.

 

 

Резиденции:

18 – 22 февруари 2019 à Линц, Австрия

4 – 8 март 2019 à Нови Сад, Сърбия

11 – 15 март 2019 à София, България

18 – 22 март 2019 à Тимишоара, Румъния

 

Финални представления:

5 – 8 юли 2019 à Линц, Австрия

28 – 31 август 2019 à Тимишоара, Румъния

13 – 15 септември 2019 à София, България

16 – 19 септември 2019 à Нови Сад, Сърбия

 

Поканата е за танцьори с  професионален опит в Съвременния танц. Допълнителен опит в различни стилове улични и бални танци е предимство. Владеенето на английски език е препоръчително. За проекта ще бъдат селектирани четирима танцьори на местно ниво, от които хореографът на проекта – Силке Грабингер ще избере двама.

Участието във всички етапи на проекта е задължително, а ангажиментът ще има финансово възнаграждение!

Проектът Someone from home е преди всичко изследване. Създаването на пространство, в което поколенията от 12 до 99 могат да обменят идеи и да се учат от съвременни свидетели, които помнят специфични исторически и културни моменти, ни позволява да разберем традиционните форми на движение. В същото време е много важно да се разбере социалната структура, в която традиционните танцови събития са вградени; как се обменят новини и знания между групите връстници в наши дни.

Идеята е да се създаде нова версия танцови събития от изминалата епоха, които в същността си са били от основно значение за формирането на семейни структури. Ще бъдат проведени интервюта със свидетелите, за да се събере документален материал за техните истории и спомени. Тези интервюта ще бъдат заснети и ще бъдат база документални материали, достъпни по отделно или вградени в перфорамтивния аспект на проекта.

Европейските фолклорни/традиционни култури се изследват предимно от контекста на тяхното консервиране и под парадигмата на националистическата окупация. Но по какъв друг начин фолклорната култура би могла да бъде излследвана? Какви функции изпълнява? Как може да бъде актуализирана и интерпретирана? Отговорът на тези въпроси променя ли се, когато се взима под внимание връзката на фолклорната култура с други форми на традиционната култура? Как биха били възможни разчитанията на кодифицираните функции на традиционното изкуство и изразяването на движение? Жестовете, които се предават от поколение на поколение понякога стават видими само когато са извадени от контекста – както се случва с културата на Дунавските шваби след края на Втората световна война.

Когато се сблъскат с други навици и културни експресии, както и с носталгия към изгубения дом и културна идентичност, занченията зад телесните експресии стават четими по много и различни начини.

 

Моля, желаещите да изпратят кратка творческа автобиография на английски език и видео на имейл:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it   

 

КРАЕН СРОК: 11/12/18

MJ-poster-WEB

Miss Julie

Premier dates 16 November (Friday) и 17 November (Saturday) at 7:30 pm

“Miss Julie " is a physical performance, a dissection of the image of the eponymous Strindberg’s play. Breaking internal dialogue between the essence and the model, the inborn and acquired in the constant searching for the possibility of existence.

Read more
obshta

Три представления на два континента представи Дерида Денс Център

There are no translations available.

Спектакълът F63.9 беше представен през изминалия уикенд на гала вечер на Международния танцов фестивал в Пекин. На 24 октомври 2018 г. екипът на компания Дерида - Живко Желязков - арт директор и хореограф, Атанас Маев - мениджър, и танцовите изпълнители - Ясен Попов и Симона Тодорова, замина за своето първо участие в Китай. Тази покана пристигна след успешното представяне на спектакъла по-рано тази година във Ванкувър, Йерусалим и Тел Авив.

Read more

Embodied Storytelling с Чарълс Слендър -Уайт

There are no translations available.

Ден след представлението ІдезІинтеграция в театър Азарян, на 28 ноември Чарълс Слендър -Уайт ще проведе затворен уъркшоп в Derida Dance Center. 
Embodied Storytelling е разработен във връзка с темата за (дез)интеграциятa и е предназначена за младежи от ромски и неромски произход.
От организация Trust for Social Achievemenт от своя страна са поканили между 8-12 младежи, които да могат да се включат в работното ателие
Read more
PpZhRDeQ

Falling Through Space - Танцово ателие с Чарлс Слендър-Уайт

There are no translations available.

Заповядайте на 26.10.2018 г.от 09:30 ч. в Derida Dance Centre, за да се включите в танцовото ателие заедно с уникалния Чарлз Слендър-Уайт.

Read more
FACT SF - Relief 04 - Photo by Kegan Marling

ІдезІинтеграция 27.10.2018 г.

There are no translations available.

Чарлз Слендър-Уайт гостува отново в България, за да представи темата за (дез)интеграцията чрез изкуството на съвременния танц на сцената на Театър Азарян.

Read more
S INNER poster dates web 15493430 1637877262904694 988027270326626274 o gerb so 2014 RB-gerb-cveten

S INNER

S INNER focuses on the existing archaic practice of people extracting resources with no regard for the pain and suffering they cause. New technologies today force us to reconsider our practices and actions, allowing us to look beyond our vanity so important for our daily lives. This performance challenges our thinking and urges us to take a stance without imposing religious rules or norms.

Concept and choreography: Jivko Jeliazkov
Music: Ivan Shopov (Cooh, Balkansky)
Performers: Ana Petkova, Gergana Ilieva, Simona Todorova, Yanita Kirova 
Production manager: Atanas Maev

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=8c9HFMJ-uG4 

This performance is realized through the support of Sofia Municipality and Ministry of Culture


 

Read more